Expansievat cv-ketel Baarle-Nassau

Ook voor de inwoners in Baarle-Nassau is een expansievat van groot belang bij een cv-installatie. Het is dan ook belangrijk dat deze nog in goede staat is. Vermoedt u schade of een storing aan uw expansievat of wilt u uw expansievat laten vervangen? Schakel dan onze hulp in! We zijn gespecialiseerd in elk soort verwarmingsinstallatie, waardoor we u uitstekend kunnen helpen. We zijn actief in Baarle-Nassau en omgeving, zoals Chaam, Gilze Rijen, Riel, Oosterhout, Dongen, Alphen en Breda.

Waar dient een expansievat voor?

Het expansievat is een belangrijk onderdeel van de cv-installatie. Een cv-installatie is een gesloten circuit, maar water kan tot wel 3% uitzetten. Hierdoor loopt de druk op in het systeem bij verwarming. Uiteraard kan uw cv-installatie behoorlijk wat druk aan, maar om het zekere voor het onzekere te nemen, beschikken de meeste cv-installaties over een expansievat. Een expansievat biedt ruimte, waardoor er eventueel extra volume kwijt kan en problemen worden voorkomen.

De werking van een expansievat

Door de verwarming en afkoeling van water ontstaan er drukverschillen binnen uw cv-installatie. Een expansievat zorgt ervoor dat deze drukverschillen worden opgevangen. Het vat is opgedeeld in twee delen. Het ene deel staat in verbinding met de installatie en is gevuld met water. Het andere gedeelte bestaat uit gas. Als het watervolume toeneemt, duwt het water het gasgevulde gedeelte ineen, omdat gas zich laat samendrukken. De druk loopt dan hoger op, zonder dat dit gevaarlijk is. Mocht de druk toch te hoog oplopen, wordt er automatisch water afgevoerd naar het expansievat. Zo loopt u geen gevaar!

Waar moet u rekening mee houden bij een expansievat?

Het is belangrijk om te weten dat een expansievat verkrijgbaar is in verschillende formaten. De geschikte maat is afhankelijk van de waterinhoud van uw gehele installatie. Onze professionals kunnen u hier uitstekend bij helpen! Een expert kan namelijk perfect berekenen met hoeveel extra watervolume u rekening dient te houden.

Daarnaast zijn er ook verschillende typen expansievaten. Dit ligt aan de voordruk die hij kan verdragen. Dat is afhankelijk van de hoogte van het vat, of het expansievat in de kelder hangt of juist op zolder. Schakel hiervoor de hulp in van een professional! Voor consumenten kennen we drie verschillende types. We letten hierbij op de afstand tussen het expansievat en het hoogste punt van de totale installatie:

  • 0 tot 5 meter: voordruk van 0,5 bar
  • 5 tot 10 meter: voordruk van 1 bar
  • 10 tot 15 meter: voordruk van 1,5 bar

Controleer regelmatig uw expansievat!

Het is van belang om uw expansievat regelmatig te controleren of deze nog naar behoren werkt.

Uw expansievat laten controleren?

Een kapot expansievat kan uw hele cv-installatie ontregelen. Dit veroorzaakt tikkende geluiden, verslechterde verwarmingscapaciteit en een hogere energierekening. En dat is wel het laatste wat u wilt! Schakel daarom snel de hulp in van onze professionals en bel direct naar 013 590 66 59 of neem contact op. Wij staan altijd voor u klaar in Baarle-Nassau, Chaam, Gilze Rijen, Riel, Oosterhout, Dongen, Alphen, Breda en omgeving.